Aszalt paradicsomos cukkinikenyér tökmagolajjal

  • Reading time:2 mins read

A nyári, kora őszi időszak egyik sztárzöldsége a cukkini, amit sokféleképpen lehet felhasználni. Mi most egy tökmagolajos cukkinikenyeret készítettünk, amit megpakoltunk zöldfűszerekkel, aszalt paradicsommel és tökmaggal – igazi ízorgia! Emellett egészséges és laktató, akár reggelire vagy uzsonnára is szuper választás. Az igazi tökmagolaj rajongók pedig akár szűz tökmagolajat is csepegtethetnek a kész kenyérre. 

Hozzávalók:
3 bögre teljes kiőrlésű liszt
4 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál fokhagymapor
½ bögre tökmag
¾ bögre reszelt parmezán sajt
1 teáskanál morzsolt rozmaring
1 teáskanál petrezselyem
1 teáskanál bazsalikom
1 bögre reszelt cukkini
½ bögre aszalt paradicsom, apróra vágva
2 nagy tojás
1 bögre növényi tej (cukormentes)
30 g olívaolaj
30 g tökmagolaj

Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és egy kenyérsütő formát kivajazunk.
2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát és a fokhagymaport. Hozzáadjuk a tökmagot, a parmezánt, a rozmaringot, a petrezselymet, a bazsalikomot.
3. Egy külön tálban összekeverjük a cukkinit, a tojást, a tejet, az aszalt paradicsomot, az olívaolajat és a tökmagolajat.
4. A nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz öntjük és alaposan összeforgatjuk. A tésztát a kivajazott kenyérsütő formába kanalazzuk és 50 percig, vagy tűpróbáig sütjük. 10 percig a formában, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Szeletekre vágva, sütőpapírba csomagolva akár fagyasztani is lehet. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?