A granola, azaz sült müzli, az utóbbi évek egyik nagy slágere, nem véletlenül. Az USA-ban az 1960-as évek óta nagy népszerűségnek örvendő reggeli gazdag élelmi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, emellett finom is. Csupán néhány hozzávaló szükséges az alaprecept elkészítéséhez, az extrák pedig szabadon variálhatóak. A granola vegetáriánus, juharsziruppal édesítve vegán, ha pedig gluténmentes zabpehellyel készítjük, gluténérzékenyek étrendjébe is tökéletesen beilleszthető.
Hoztunk is nektek egy szuper granola receptet, aminek az elkészítése 30 perc igényel és isteni finom. Ropogós, nem túl édes, a tökmagolajnak köszönhetően pedig egészen különleges.
Hozzávalók:
4 bögre zabpehely
1,5 bögre dióféle/olajos mag (mi mandulát, lenmagot és tökmagot használtunk)
1 teáskanál só
fél teáskanál fahéj
fél bögre kókuszolaj
3 evőkanál tökmagolaj
fél bögre méz vagy juharszirup
1 teáskanál vanília kivonat
fél bögre aszalt gyümölcs (mi goji bogyót használtunk)
Elkészítés:
1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a legnagyobb tepsinket kibéleljük sütőpapírral.
2. Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a dióféléket/magvakat, a sót és a fahéjat.
3. Ráöntjük a mézet vagy juharszirupot, a kókuszolajat, a tökmagolajat, a vanília kivonatot és alaposan összekeverjük.
4. A granolát a sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és egy spatulával lenyomkodjuk, hogy egyenletes réteget kapjunk.
5. 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz, közben nagyjából 10 perc után átkeverjük és újra lenyomkodjuk a spatulával.
6. Ha elkészült, legalább 45 percig hűlni hagyjuk, ez idő alatt a granola ropogóssá válik. Ha kihűlt, belekeverjük az aszalt gyümölcsöket és a granolát légmentesen zárható dobozba/üvegbe szórjuk.