Régóta tudjuk, hogy a reggeli legalább olyan fontos étkezés, mint az ebéd vagy a vacsora, azonban egy 2019-es kutatás szerint a magyarok ötöde soha nem reggelizik. Sokan az időhiányra hivatkoznak, mások azt állítják, hogy mivel nem éhesek, inkább kihagyják a nap első étkezését. Azonban a teljes értékű reggelinek számos pozitív élettani hatása lehet az anyagcsere felpörgetésétől kezdve a súlycsökkenés elősegítéséig, emellett a közös evés jó alkalom a minőségi együtt töltött időre is. Ha a hajnali rohanásba nehezen fér bele a reggeli elkészítése, az alábbi muffin recept jó megoldás lehet, hiszen nemcsak finom, de egészséges is, ráadásul előző este elkészíthetitek. Az így megspórolt időben pedig talán le tudtok ülni néhány percre 😉
Hozzávalók:
375 g teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
250 g friss spenót, apróra vágva
150 g feta sajt, morzsolva
110 g aszalt paradicsom, apróra vágva
2 evőkanál parmezán sajt (elhagyható, ha nincs kéznél)
8-10 evőkanál tökmag
330 ml tej (édesítetlen növényi tej vagy tehéntej)
90 g vaj, olvasztva
1 tojás
1 evőkanál friss fűszernövény, pl. kapor, metélőhagyma, bazsalikom
só, bors
szezámmag és tökmag a szóráshoz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra és egy 12 db-os muffin sütőformát kivajazunk vagy kiolajozunk.
A lisztet, a sütőport, a fetát, a spenótot, az aszalt paradicsomot, a parmezánt és a tökmagot egy nagy tálban alaposan összeforgatjuk.
Egy kisebb tálban a tejet, a vajat, a tojást és a választott fűszernövényt egy villával felverjük, majd a spenótos keverékhez öntjük és alaposan összekeverjük. Igény szerint sózzuk-borsozzuk.
A tésztát a sütőformába kanalazzuk, a muffinok tetejét szezámmaggal és tökmaggal megszórjuk, majd az előmelegített sütőbe toljuk és 20 percig vagy tűpróbáig sütjük. (Azaz egy kötőtűt vagy egy fogpiszkálót egy muffin közepébe szúrunk és ha nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.)
A kész muffinokat légmentesen zárható dobozban 3 napig tárolhatjuk a hűtőben.
Jó étvágyat!