Ha a humuszt szeretitek, ezt a tökmagolajos padlizsánkrémet imádni fogjátok! Hihetetlen egyszerű az elkészítése, füstös, krémes, igazi ízbomba, a tökmagolaj karakteres aromája pedig mélységet ad ennek az egyébként is isteni mártogatósnak. Az már csak bónusz, hogy gluténmentes, vegán, dióféle sincs benne, így szinte bármilyen diétába beilleszthető.
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, hosszában félbevágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 evőkanál citromlé
70 g tahini (szezámpaszta)
30 ml olívaolaj
30 ml tökmagolaj
fél teáskanál só
fél teáskanál kömény
fél teáskanál füstölt pirospaprika
Elkészítés:
1. A sütőt 225 fokra előmelegítjük, a padlizsánok vágott felét megkenjük olívaolajjal és vágott felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket.
2. 30-40 perc alatt puhára sütjük, majd pár percig hűlni hagyjuk. Ha már nem túl forró, a belsejét egy kanállal kikaparjuk, majd egy szűrőbe tesszük, hogy az extra nedvesség kicsepeghessen.
3. A lecsepegtetett padlizsánhúst egy tálban összekeverjük a fokhagymával, citromlével, sóval és villával összetörjük.
4. Hozzáadjuk a tahinit, a tökmagolajat, az olívaolajat, a köményt, a paprikát és alaposan összekeverjük. Fogyaszthatjuk zöldségrudakkal, pitával, piritóssal vagy tortilla chips-szel.