Tudj meg mindent Nógrád megye zöld aranyáról!

A Nógrád megyei családi vállalkozás története 1985-ig nyúlik vissza, amikor Kuris Tamás, okleveles mezőgazdasági gépészmérnök, a héj nélküli olajtök termesztése mellett tette le a voksát. Habár az 1950-es évekig hazánkban is szívesen fogyasztották mind a tökmagot, mind pedig az abból nyert olajat, ez a hagyomány idővel kikopott, így az olajtök termesztése Szécsény városának szomszédságában újszerű elgondolás volt.

Gazdaságunk több mint 35 évre visszanyúló történetének ellenére az első üveg tökmagolajunk egészen 2013-ig váratott magára, ugyanis korábban a magyar tökmag áldásait elsősorban a tökmagunkat nagytételben felvásárló osztrák és német gazdák élvezhették. Cégalapítónk fia, Kuris Péter, 2010-ben úgy döntött, hogy gépészmérnökként szerzett tapasztalatait a családi gazdaságban kamatoztatja tovább. Tamás tapasztalatát és hagyományát a saját kreativitásával és innovációjával ötvözve Péter létrehozta a szükséges korszerű gépparkot, majd a Vidék Szíve megkezdte a tökmag hazai feldolgozását és értékesítését.

Közel 200 hektáros birtokunkon, amerre csak a szem ellát, szépen karbantartott, jól megmunkált termőföldek találhatóak. Büszkék vagyunk arra, hogy a termelési folyamatok során maximálisan hasznosítjuk a helyi természeti adottságokat. A föld megújulását szolgáló vetésforgó kultúrának megfelelően az olajtök mellett búzát, napraforgót, repcét és lucernát is vetünk.
Az általunk termesztett héj nélküli olajtök hazánkban talán a legkevésbé ismert tökfajta, amelyet kifejezetten a magjaiért termesztünk. Az olajtök húsa nem alkalmas a fogyasztásra, étkezési célra nem használjuk, azonban felelős vállalkozásként törekszünk arra, hogy semmi nem vesszen kárba az olajgyártás során. Betakarítás után a zöld-narancssárga tökhéjakat három napon belül szerves talajjavítóként visszaforgatjuk a termőföldbe, így mindig tápanyagban gazdag földbe vethetjük el a magokat. Ez rendkívül fontos, ugyanis az olajtök különös figyelmet igénylő növény: a vetéstől az olaj elkészültéig akár hat hónap is eltelhet. Habár nem bio minősítésben termeljük ezt a kulináris kincset, kiemelt figyelmet fordítunk termékeink vegyszermentességének biztosítására. A gyomirtás teljes egészében mechanikai úton: sorközműveléssel, kapálással történik.
A befektetett idő és energia busásan megtérül, amikor kezünkbe foghatunk egy palack sötétzöld, E-és F-vitaminban, szelénben és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, szűz tökmagolajat. Elképesztő színével és jellegzetes ízével igazi gasztroélvezetet nyújt, ráadásként pedig az immunrendszert is sokoldalúan támogatja. Igazi éltető csoda a vidék kincseskamrájából, amelyet bármely korosztálynak jó szívvel ajánlunk.

Rólunk mondták

  • “Imádom a Vidék Szíve tökmagolajat, csodálatosan telt és karakteres íze van. Szeretem salátákra, reggeli müzlire, pirítósra locsolni, vagy akár sütiket ízesíteni vele. Tetszik, hogy adalékanyagok nélkül készülő, hazai termék, aminek a minősége mindig megbízható.”

    Bajor Lívia

  • “Igazi meglepetés volt számomra a Vidék Szíve! Ajándékba kaptam egy üveggel, de bontatlanul állt a polcon egy ideig, aztán kétszer egymás után alkalmam nyílt megkóstolni – váratlan élmény volt. Az egyik egy étteremben egy finom krumplis-hagymás saláta volt, amit nem csak az ízével, de a gyönyörű színével is feldobott a tökmagolaj. A másik alkalom baráti összejövetelen történt, ahol tökmagolajjal csepegtetett fagylalttal leptek meg bennünket. Igazi ínyenc élmény volt. Azóta az én üvegem sem bontatlanul álldogál, lassan el is fogy!”

    Nagyné Joli

  • “Nagyon finom a Vidék Szíve tökmagolaj, az illata valami csoda; a tökmagliszttel pedig isteni édes és sós sütiket szoktam sütni. Igazi minőségi termékek.”

    N. Brigitta