Tudj meg mindent Nógrád megye zöld aranyáról!

A Nógrád megyei családi vállalkozás története 1985-ig nyúlik vissza, amikor Kuris Tamás, okleveles mezőgazdasági gépészmérnök, a héj nélküli olajtök termesztése mellett tette le a voksát. Habár az 1950-es évekig hazánkban is szívesen fogyasztották mind a tökmagot, mind pedig az abból nyert olajat, ez a hagyomány idővel kikopott, így az olajtök termesztése Szécsény városának szomszédságában újszerű elgondolás volt.

Gazdaságunk több mint 35 évre visszanyúló történetének ellenére az első üveg tökmagolajunk egészen 2013-ig váratott magára, ugyanis korábban a magyar tökmag áldásait elsősorban a tökmagunkat nagytételben felvásárló osztrák és német gazdák élvezhették. Cégalapítónk fia, Kuris Péter, 2010-ben úgy döntött, hogy gépészmérnökként szerzett tapasztalatait a családi gazdaságban kamatoztatja tovább. Tamás tapasztalatát és hagyományát a saját kreativitásával és innovációjával ötvözve Péter létrehozta a szükséges korszerű gépparkot, majd a Vidék Szíve megkezdte a tökmag hazai feldolgozását és értékesítését.

Közel 200 hektáros birtokunkon, amerre csak a szem ellát, szépen karbantartott, jól megmunkált termőföldek találhatóak. Büszkék vagyunk arra, hogy a termelési folyamatok során maximálisan hasznosítjuk a helyi természeti adottságokat. A föld megújulását szolgáló vetésforgó kultúrának megfelelően az olajtök mellett búzát, napraforgót, repcét és lucernát is vetünk.
Az általunk termesztett héj nélküli olajtök hazánkban talán a legkevésbé ismert tökfajta, amelyet kifejezetten a magjaiért termesztünk. Az olajtök húsa nem alkalmas a fogyasztásra, étkezési célra nem használjuk, azonban felelős vállalkozásként törekszünk arra, hogy semmi nem vesszen kárba az olajgyártás során. Betakarítás után a zöld-narancssárga tökhéjakat három napon belül szerves talajjavítóként visszaforgatjuk a termőföldbe, így mindig tápanyagban gazdag földbe vethetjük el a magokat. Ez rendkívül fontos, ugyanis az olajtök különös figyelmet igénylő növény: a vetéstől az olaj elkészültéig akár hat hónap is eltelhet. Habár nem bio minősítésben termeljük ezt a kulináris kincset, kiemelt figyelmet fordítunk termékeink vegyszermentességének biztosítására. A gyomirtás teljes egészében mechanikai úton: sorközműveléssel, kapálással történik.
A befektetett idő és energia busásan megtérül, amikor kezünkbe foghatunk egy palack sötétzöld, E-és F-vitaminban, szelénben és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, szűz tökmagolajat. Elképesztő színével és jellegzetes ízével igazi gasztroélvezetet nyújt, ráadásként pedig az immunrendszert is sokoldalúan támogatja. Igazi éltető csoda a vidék kincseskamrájából, amelyet bármely korosztálynak jó szívvel ajánlunk.

Rólunk mondták

„Imádom a Vidék Szíve tökmagolajat, csodálatosan telt és karakteres íze van. Szeretem salátákra, reggeli müzlire, pirítósra locsolni, vagy akár sütiket ízesíteni vele. Tetszik, hogy adalékanyagok nélkül készülő, hazai termék, aminek a minősége mindig megbízható.”

Bajor Lívia

„Igazi meglepetés volt számomra a Vidék Szíve! Ajándékba kaptam egy üveggel, de bontatlanul állt a polcon egy ideig, aztán kétszer egymás után alkalmam nyílt megkóstolni – váratlan élmény volt. Az egyik egy étteremben egy finom krumplis-hagymás saláta volt, amit nem csak az ízével, de a gyönyörű színével is feldobott a tökmagolaj. A másik alkalom baráti összejövetelen történt, ahol tökmagolajjal csepegtetett fagylalttal leptek meg bennünket. Igazi ínyenc élmény volt. Azóta az én üvegem sem bontatlanul álldogál, lassan el is fogy!”

Nagyné Joli

„Nagyon finom a Vidék Szíve tökmagolaj, az illata valami csoda; a tökmagliszttel pedig isteni édes és sós sütiket szoktam sütni. Igazi minőségi termékek.”

N. Brigitta