Avagy, hogy tálalj ínycsiklandó és laktató salátákat?
Ha neked is a fejes saláta jut eszedbe a saláta szó hallatán és maximum a tojásos nokedli kísérőjeként, vagy a nyulak kedvenc eledeleként gondolsz rá, akkor neked íródott ez a bejegyzés!
Mert a saláta nemcsak kísérő, előétel, tányérdísz vagy nyers étel lehet, hanem akár főfogásként is asztalodra kerülhet húsokkal, sajtokkal, sült zöldségekkel, magvakkal és gabonákkal gazdagítva.
A mi egyik kedvencünk a kacsasaláta gránátalma magokkal és persze Vidék Szíve tökmaggal. A meleg, sós és szaftos hús, a roppanós és színes, fanyar-édes gránátalma, a krémes, sós és édes közt harmóniát teremtő tökmag kedvenc zöldsaláta keverékeddel egészséges és laktató fogás lehet számodra is, ha az ízek és illatok mellett az egészség is fontos szempont a konyhádban! Nekünk szívügyünk az egészség, a Vidék Szíve tökmagolaj pedig szíved egészségének őre, éppen ezért megosztunk veletek néhány tökös és még tökösebb salátát, melyek akár bevállalják a főfogás szerepét is!
Te is tudsz ilyet? Írd meg nekünk, s legközelebb talán pont a Te recepted osztjuk meg, ha kiéhezünk egy újabb salátás cikkre!
Receptek:
Almás-vörösáfonyás fodros kel saláta
Két főre:
- 40 dkg fodros kel
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 1 zöldalma
- 10 dkg kecskesajt
- ízlés szerint: tökmag és mandula
- 3 evőkanál tökmagolaj
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- só, bors
A fodros kel leveleit letépkedjük a középső, vastag szárról és falatnyi darabokra vágjuk. Egy salátás tálba téve enyhén sózzuk, majd kezünket használva addig “masszírozzuk”, amíg kicsit sötétebbé és illatossá válik. A retkeket és az almát vékony szeletekre vágjuk, majd az aszalt vörös áfonyával együtt a kelhez forgatjuk.A kecskesajtot a saláta tetejére morzsoljuk, megszórjuk tökmaggal és mandulával. Az öntethez a hozzávalókat egy kis tálban alaposan összekeverjük és a salátára öntjük. Jól összeforgatjuk, majd tálalás előtt 10-20 percig állni hagyjuk.
Gránátalmás-tökmagos kacsasaláta, ahogy mi szeretjük
Két főre:
- 40 dkg kacsamell
- 50 dkg vegyes saláta, ízlés szerint
- 1 kis cékla
- 2 narancs
- 1 nagy lila hagyma
- 1 érett gránátalma magja
- 80 g tökmag
- só
- 2 evőkanál tökmagolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 4 evőkanál frissen facsart narancslé
- 1 evőkanál méz
A kacsamellet serpenyőben vagy sütőben is elkészíthetjük, ahogy kényelmesebb. Sózzuk, ha szeretjük, borsozzuk. Érdemes kezdésként bőrükkel lefelé fordítva ropogósra sütni őket, majd a másik oldalukon is kérget képezni, mielőtt serpenyőben fedő alatt, vagy sütőben, egy narancs levében és saját zsírjában készre sütjük az illatos kacsát. (Sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt, serpenyőben 10-15 perc alatt közepesen magas lángon.)
A salátához szedjük ki a gránátalma magjait. Felbontás előtt jól görgessük meg, még hatékonyabb, ha a gyerekekre bízzuk a görgetést, majd vágjuk félbe és ütögessük ki belőle a gurgulázó piros magokat. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a narancsokat és a lilahagymát, keverjük hozzá a tökmagot, amit előtte átpiríthatunk a serpenyőben, amiben a kacsát sütöttük. A céklát reszeljük le, a salátát vágjuk össze, ha nem kész keveréket vásároltunk. Az öntethez a hozzávalókat egy kis tálban alaposan keverjük össze és forgassuk össze és locsoljuk a salátára. Helyezzük a tetejére a forró narancstól illatozó kacsamellet egyben vagy apró darabokra szeletelve. Szórjuk meg néhány szem sóval, díszítsük tökmaggal és gránátalmával a tetejét. Tálaljuk melegen!
Jó étvágyat a Vidék Szíve ízeivel!