Hogy kerül a Vidék Szíve tökmagolaj az asztalunkra?

  • Reading time:4 mins read

II. rész – Az olajpréselésről és a mindig friss olajokról

Szinte minden magyar háztartásban találni többféle olajat, melyeket sütéshez, főzéshez, ételek ízesítéséhez, vagy, mint a tökmagolajat, akár magában fogyasztva is, egészségmegőrzés céljából használunk.  A Vidék Szíve tökmag étolaj egy szűz olaj, előállítás teljes mértékben adalékanyagok nélkül történik, semmilyen finomítási eljáráson nem esik át.

Tudtad? Mi a Vidék Szívénél mindig csak egy havi adag olajat sajtolunk, hogy amikor Te ízesíted vele roppanós salátád, vagy megkoronázod néhány zöld-borostyánlila cseppjével az egészséges desszertjeidet, a lehető legfrissebb és leggazdagabb ízélményben lehessen részed.

A tisztított állapotban, gondosan tárolt, megfelelő nedvességtartalom alatt tartott magok 1000 kg-os kiszerelésekben várják hőszigetelt raktárunkban, hogy  megkezdődjön a kereslethez igazított feldolgozásuk.

Szécsényben található üzemünkben az olajütés technológiája mellett tettük le a voksot, mert ezzel a módszerrel tudjuk garantálni mind a magas beltartalmi értéket, mind pedig a kiemelkedő kulináris élvezetet. Tökmagdaráló-, dagasztó-, hevítő- és présgépeink két ember irányításával 2,5-3 kilogramm tökmagból állítanak elő 1 liter tökmagolajat. Érdekes belegondolni, hogy mindez azt jelenti, hogy egy üveg olaj előállításához több tucatnyi olajtök szükséges.

Hogy mi történik pontosan a magokkal, mire ízes zöld arannyá változnak? Először ledaráljuk, majd dagasztjuk, harmadik lépésként pedig hevítjük őket. Mind a csigás technológia, mind az olajütés esetén szükséges a magok kismértékű (80-110 fokra történő) hevítése, mely elengedhetetlen folyamata a tökmagolaj gyártásának, hisz az olajat ezen a hőmérsékleten adja ki a mag. Szakmai kapcsolataink során betekintést nyerhettünk osztrák szomszédaink gyártási technológiájába, akik – mivel ott a pörköltebb ízű olajnak van kultúrája – 140-150 fokos hevítést alkalmaznak. Az ő hagyományaik alapján 160 °C fok alatt hidegen sajtoltnak minősül az olaj. A hevítést követi a préselés és az ülepítés, ahol megint csak a türelem a legjobb megoldás. A fizikai szűréssel ugyanis zavaros lehetne az olaj, így mi a gravitációs ülepítést választottuk, megadva azt az 1-2 hetet az olajnak, ami ahhoz szükséges, hogy teljesen szemcsementes legyen. Ezután történhet meg a palackozás, melynek során palackozó gépeink 250 és 500 ml-es UV védett, sötét üvegekbe csomagolják a szűz tökmagolajat. Ez a garancia arra, hogy az általunk vállalt 1 év szavatossági idő alatt napfénytől és oxigéntől védve megőrzi csodálatos színét és zamatát. Az egészségtudatos életmódot népszerűsítő éttermek és vendéglátó egységek számára pedig egyéni kiszerelésben is vállaljuk a csomagolást, biztosítva a kedvező árat és a mindig friss tökmagolajat.

Vélemény, hozzászólás?