Irány Szécsény!

  • Reading time:4 mins read

Ha Vidék Szíve, akkor irány Nógrád

Vannak olyan helyek, melyek többet jelentenek neked, mint sok más utazónak. Érzed egészen a gyomrodban, a bőrödön, a mosolyodon, hogy otthon vagy. Neked is van ilyen? A nagyi faluja, a város, ahol felnőttél, vagy egy feledhetetlen nyaralás helyszíne… A mi földünk Nógrád, ahol az 5. legnagyobb város is kicsi, s ahol utoljára 315 éve volt tömeg a parkban. Most egy kicsit bemutatjuk nektek Szécsény városát, azt a helyet, ahol mi otthon érezzük magunkat.

Ahogy a sokat játszott kampányfilm is mondja: „Magyarország a csodák forrása”. Aki ősszel látogat el Szécsénybe a tökszüret és tökfaragás idején, bizony a mi kis településünkön is megérezheti, miért lopta be magát e vidék a szívünkbe. A közel hatezer fős várost akár egy egynapos túrára is érdemes felkeresni, mert a látnivalók karnyújtásnyira vannak egymástól. Kezdd a tűztornyunknál, ami nálunk ferde, így akkor is érdekes, ha a benne megtekinthető tűzoltás történetét bemutató kiállítás helyett inkább a szabad levegőn folytatnád a sétát. A városháza után baktass egészen a Várkertig, ahol – most, hogy 315 éve véget ért a híres szécsényi országgyűlés – élvezheted a csendet, a békét és a felszabadító térélményt. A Forgách kastély parkja természetvédelmi terület, de néhány gesztenyét azért bezsebelhetsz, hogy a világító szemű töklámpásod mellé további őszi kincseket gyűjthess emlékül. A ferences templom és kolostor, az evangélikus templom és a művelődési ház is itt található a központban, a Szécsény környékéről származó Krúdy Gyula szobrával együtt. Vajon mit ír a tökről Álmoskönyvében?

Az Ipoly-híd révén a városnak közvetlen kapcsolata lett Szlovákiával, de most inkább maradj itthon. S ha több napot is tudsz szánni Nógrádra, fedezd fel a környékünket is: Hollókő, Ipolytarnóc, s zárásként egy tökmagos desszert a salgótarjáni G&D cukrászdában.

Reméljük, tetszett rövid kis útikalauzunk, de továbbra sem tervezünk turisztikai blogot indítani. Csupán azért csábítunk a mi békés, nyugodt és cseppet sem zsúfolt vidékünkre, mert szívügyünk az egészségmegőrzés, s hisszük, hogy a lelki egészség olyan, mintha testünket egy védőfonal ölelné körbe. Aki jól érzi magát, aktív és keveset stresszel, védettebbé válhat még az ősszel oly gyakori megbetegedésekkel szemben is. Ehhez járulsz hozzá azzal is, ha utazol és kikapcsolódsz, élményekkel töltöd fel magad, sokat vagy szabad levegőn, mozogsz és egészségesen étkezel. Ehhez ne felejtkezz meg zöld aranyunkról, a Vidék Szíve tökmagolajról. – Ha viszont Vidék Szíve, akkor irány Nógrád!

Vélemény, hozzászólás?