Idén legyen a tökmagolaj az ünnepi asztal fénypontja!

  • Reading time:4 perc olvasás

Mitől lesz igazán ünnepi egy ünnepi menü? Attól, hogy olyan különlegességek kerülnek az asztalra, mint a homár vagy valami egyéb tengeri herkentyű, netán egy érdekes hal messze földről, legyen bármilyen szálkás is? Netán a csinos kis hercegnőburgonyáktól és az ünnepi sütikiszúróval formázott zöldségdíszekkel körbeölelt sültektől? Minden bizonnyal lehet szokatlan alapanyagokkal és különleges dekorációs elemekkel játszani, de azért abban mindannyian egyetértünk, hogy a legfontosabb mégiscsak az íz-élmény, ha a hasunkról van szó. Elsöprő sikert hozhat egy-egy nem megszokott fűszer vagy hozzávaló használata, amellyel a legegyszerűbb, legmegszokottabb és persze mindenki által kedvelt fogásokat is könnyedén újrahangolhatjuk. A tökmagolaj és a tökmagliszt is olyan elérhető, hazai és különleges alapanyagok, melyek számos hagyományos karácsonyi ételünkhöz kiválóan passzolnak. Legyen szó halászléről, süteményekről, vagy sültekről, nem nyúlhatunk mellé. Díszítés? Kell-e pompásabb dekoráció zöld-piros-arany díszekben csillogó otthonainkban, mint a mélyzöld, óarany ragyogású tökmagolaj néhány cseppje a tányér szélén? Persze, akik biztosra akarnak menni és pontosan tudni szeretnék, hány csepp Vidék Szíve tökmagolajra van szükségük a karácsonyi lakomához, vagy mennyi zöld liszt kell a diós bejglibe, azoknak jó szívvel ajánljuk kipróbált receptjeinket a Vidék Szíve konyhájából.

 

Zöld Arany diós bejgli

Hozzávalók 2 rúdhoz:

tészta:
250 g finomliszt
140 g Vidék Szíve tökmagliszt
1 tojás
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 evőkanál nádcukor
késhegynyi só
1,5 dl Vidék Szíve 100% tökmagolaj
2 púpozott evőkanál tejföl

töltelék:
200 g darált dió
200 g nádcukor
1 dl tej (vagy víz)
1 zacskó vaníliás cukor

a szóráshoz:
Vidék Szíve héj nélküli natúr tökmag ízlés szerint

Elkészítés:
Mérjük ki a hozzávalókat. Egy nagy tálban keverjük össze a kétféle lisztet és a sót. Az élesztőt futassuk fel a meleg cukros tejben, majd adjuk a lisztekhez a tojással és a tökmagolajjal együtt. Gyúrjuk össze, ügyelve arra, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert lággyá válhat. Mikor középkemény, osszuk két egyenlő részre és hagyjuk kelni egy órát. Addig elkészíthetjük a tölteléket: a tejből és a cukrokból főzzünk szirupot, majd öntsük a dióra és hagyjuk kihűlni. (Ha a darált diónk már cukrozott, csökkentsük a cukor mennyiségét ízlésünk szerint.) Egy óra elteltével lisztezett konyharuhán vagy zsírpapíron nyújtsuk ki a tésztát két 3-4 mm vastag téglalappá (a tepsink hosszúságát figyelembe véve) és egyenletesen osszlassuk el rajtuk a tölteléket, a tészta szélein 1-1 cm-t üresen hagyva. A megtöltött tészta végét a két rövid oldalon 1-1 cm hosszan hajtsuk be, a hosszanti oldalán kezdve pici tekerésekkel göngyölítsük fel és gurítsuk egy kizsírozott/kivajazott tepsire, figyelve, hogy a két rúd ne érjen össze. A rudak tetejét először tojássárgájával, majd fél óra pihentetés után tojásfehérjével kenjük meg, szurkáljuk meg egy villával és szórjuk meg tökmaggal. Előmelegített sütőben 160 fokon 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Tipp: ha tepsiben vizet teszünk a sütemény alá sütés közben, elkerülhetjük, hogy megrepedjen a tésztánk. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?