Mit tesz a Vidék Szíve a Föld napján és mindennap?

  • Reading time:3 mins read

A Magyarországon 1990 óta megrendezett Föld napja talán az egyik legismertebb esemény, amely a Föld természeti környezetének megóvására igyekszik felhívni a figyelmet. A globális felmelegedés, a fogyasztói társadalom, a városodás mind-mind komoly hatással vannak bolygónk állapotára, ezért mi is felelősségünknek, kötelességünknek érezzük, hogy kivegyük a részünket a Föld megóvásából.

A Föld napja mozgalom híres jelmondatával – “Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – azonosulva a Vidék Szívénél úgy gondoljuk, hogy sok kicsi sokra megy, ezért mi nemcsak a Föld napján igyekszünk tenni a Föld természeti környezetének megóvása érdekében, hanem mindennap. Termelő tevékenysegünkből adódóan a termőföld számunkra óriási értéket képvisel és nemcsak megélhetést jelent, hanem elhivatottságot, kreativitást, értékteremtést is. Munkánk során kiemelt gondot fordítunk arra, hogy gondoskodjunk mind a föld megújulásáról, mind a talajerózió elleni küzdelemről.

A föld megújulását szolgáló vetésforgó kultúrának megfelelően nemcsak olajtököt, hanem búzát, napraforgót, repcét és lucernát is termesztünk, illetve egyes területeink pihentetésével a regenerációt segítjük. Emellett minél több szervesanyagot használunk a tápanyag-gazdálkodás során, ezzel csökkentve az általunk termelt hulladék mennyiségét is. Hogyan? A betakarítás után az olajtök megmaradt részeit a feldolgozást követő 3 napon belül szerves talajjavítóként visszaforgatjuk a termőföldbe. A talajerózió, azaz a termőföld kiszáradása elleni küzdelem során olyan megoldásokat választunk, amelyekkel a lehető legtöbb vizet tudjuk a termőföldben tartani. 5 évente középmély földlazítással biztosítjuk a vízrétegek átjárhatóságát, így a belvíz kialakulásának kockázatát is csökkentjük. A minőségének megőrzése mellett a gyártás és csomagolás során is törekszünk környezetkímélő megoldásokat alkalmazni – jelenleg tökmaglisztünk és natúr tökmagunk műanyag csomagolásának környezetkímélőbb alternatívára való cseréjén dolgozunk.

Természetesen mindig van hova fejlődni, éppen ezért szinte állandóan új ötleteken törjük a fejünket. Ti (hogyan) ünneplitek a Föld napját?

Vélemény, hozzászólás?