Négyszeresen tökmagos avagy „zöld” babka

  • Reading time:4 mins read

A babka, más néven jeruzsálemi kalács eredetét nem ismerjük pontosan, egyesek szerint a Közép-Európából kivándorolt zsidósághoz köthető, mások szerint lengyel húsvéti sütemény.  Az Izraelben és a zsidó diaszpóra által kedvelt édesség napjainkra világszerte népszerűvé vált, elsősorban látványos megjelenésének köszönhetően. Alapvetően egy egyszerű kelt tésztáról van szó, amit a töltelék és a különleges „fonás” tesz mutatóssá. A babkát eredetileg kakaós krémmel töltik, de bármilyen töltelékkel működik, például fahéjjal, aszalt gyümölccsel, magvakkal, magvajakkal, lekvárral, sőt, akár sós töltelékkel is készítik.

Mivel szerintünk nem létezik olyan, hogy valami túlságosan tökmagos, egy négyszeresen tökmagos verziót alkottunk, amibe tökmagliszt, tökmag, tökmagolaj és tökmagkrém is került. Ne hagyjátok ki, brutálisan jó lett és tényleg nem bonyolult!

Hozzávalók:

A tésztához:
2,5 dl tej (lehet növényi is)
25 g friss élesztő
550 g liszt
100 g tökmagliszt
1 teáskanál só
10 dkg nádcukor
100 g vaj vagy kókuszolaj
2 db tojás
1 teáskanál vanília őrlemény
1 bio citrom héja

A töltelékhez:
10 dkg édes tökmagkrém (ha ez nincs, akkor 2 dl tökmagolaj és 5-10 dkg nádcukor)
20 dkg durvára vágott tökmag + 2-3 evőkanálnyi a díszítéshez
1 dl tökmagolaj

A sziruphoz:
100 g nádcukor
1 dl víz

Elkészítés:
1. A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.
2. Amíg az élesztő pihen, egy nagy tálba belemérjük a kétfajta lisztet, a sót, a cukrot és a vanília őrleményt. Beleütjük a tojásokat, ráöntjük az olvasztott vajat vagy kókuszolajat, belereszeljük a citromhéjat. Ha felfutott az élesztő, azt is a tálba borítjuk, a tésztát kézzel összegyúrjuk – lágy, de formázható tésztát kell kapnunk.
3. Ha kész van, kevés lisztet szórunk a tészta tetejére és meleg helyen egy órán át hagyjuk kelni. Ha megkelt, alaposan belisztezett felületen körülbelül 60×40 cm-es téglalap alakra nyújtjuk, megkenjük tökmagkrémmel, meglocsoljuk tökmagolajjal és megszórjuk a durvára vágott tökmaggal.
4. Szorosan feltekerjük a tésztát, hosszában ketté vágjuk, majd a két darabot úgy csavarjuk össze, hogy a tészta vágott felülete mindig felfelé nézzen. Ha kész, kiolajozott kenyérsütőformába tesszük és megszórjuk durvára vágott tökmaggal. Még 40 percig hagyjuk kelni, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
5. A tésztát az előmelegített sütőbe toljuk és 45-50 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a cukorszirupot, amit a még forró, frissen sült babkára locsolunk, majd 2-3 evőkanálnyi durvára vágott tökmaggal megszórjuk. Jó étvágyat!]\

 

Vélemény, hozzászólás?