A babka, azaz jeruzsálemi kalács, egy nagyon egyszerű recept, ami látványos fonásával meghódította a világot. Eredetileg kakaós krémmel töltik meg, de gyakorlatilag bármilyen töltelékkel elkészíthető. Mi természetesen egy tökmagos verziót sütöttünk, amibe tökmagliszt, tökmag és tökmagolaj is került.
Hozzávalók:
A tésztához:
2,5 dl tej (lehet növényi is)
25 g friss élesztő
450 g liszt
100 g tökmagliszt
10 dkg cukor
100 g vaj vagy kókuszolaj
2 db tojás
1 teáskanál vanília őrlemény
1 bio citrom héja
A töltelékhez:
20 dkg durvára vágott tökmag + 2-3 evőkanálnyi a díszítéshez
1 dl tökmagolaj
5 dkg cukor
A sziruphoz:
100 g cukor
1 dl víz
Elkészítés:
1. A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni.
2. Amíg az élesztő pihen, egy nagy tálba belemérjük a kétfajta lisztet, a cukrot és a vanília őrleményt. Beleütjük a tojásokat, ráöntjük az olvasztott vajat vagy kókuszolajat, belereszeljük a citromhéjat. Ha felfutott az élesztő, azt is a tálba borítjuk, a tésztát kézzel összegyúrjuk – lágy tésztát kell kapnunk.
3. Ha kész van, kevés lisztet szórunk a tészta tetejére és meleg helyen egy órán át hagyjuk kelni. Ha megkelt, alaposan belisztezett felületen körülbelül 60×40 cm-es téglalap alakra nyújtjuk, meglocsoljuk tökmagolajjal, megszórjuk cukorral és a durvára vágott tökmaggal.
4. Szorosan feltekerjük a tésztát, hosszában ketté vágjuk, majd a két darabot úgy csavarjuk össze, hogy a tészta vágott felülete mindig felfelé nézzen. Ha kész, kiolajozott kenyérsütőformába tesszük és megszórjuk durvára vágott tökmaggal. Még 40 percig hagyjuk kelni, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
5. A tésztát az előmelegített sütőbe toljuk és 45-50 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a cukorszirupot, amit a még forró, frissen sült babkára locsolunk, majd 2-3 evőkanálnyi durvára vágott tökmaggal megszórjuk.