Az adventi időszak és a karácsony közeledtével egyre inkább ünnepi hangulatba kerülünk, aminek természetesen része a legkülönbözőbb aprósütemények, édességek készítése, akár otthonra nasinak, vagy gasztroajándék gyanánt. 🍪 Ez a duplán tökmagos, kellemesen ropogós, vörösáfonyával turbózott zabkeksz mindkét szerepben megállja a helyét, ráadásul könnyű és gyors az elkészítése. Csak 10 hozzávalóból áll, amiknek a nagy része valószínűleg van is otthon. Ha esetleg tökmagotok vagy tökmaglisztetek nincs, itt tudtok rendelni. Érdemes, mert sokoldalúan felhasználható, magas rost-és fehérjetartalmával a tökmagliszt egészséges alternatíva lehet számtalan étel elkészítésénél. Na, de lássuk is a receptet!!
Hozzávalók:
115 g zabpehely
115 g kókuszreszelék
60 g liszt
40 g tökmagliszt
fél mokkáskanál só
1 kávéskanál sütőpor
20 g tökmag
20 g vörösáfonya
125 g vaj vagy kókuszolaj
100 g méz
2-3 evőkanál víz
Elkészítés:
1. A zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a kétféle lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük.
2. A tökmagot és a vörösáfonyát késsel durvára aprítjuk, majd a zabpelyhes keverékhez szórjuk.
3. A vajat és a mézet alacsony láng felett összeolvasztjuk, majd a többi hozzávalóra öntjük.
4. A keverékhez adunk 2 evőkanál vizet, alaposan összekeverjük és ellenőrizzük, hogy tudunk-e gombócokat formálni belőle. Ha túl nedves, adjunk hozzá még egy evőkanál lisztet, ha túl száraz, adjunk hozzá még egy evőkanál vizet és próbáljuk meg újra. Sok múlik a zabpehely, a kókuszreszelék és a liszt minőségén, ezért érdemes kicsit magasabb kategóriájú termékeket választani.
5. Ha a „tészta” állaga megfelelő, vizes kézzel kb 20 gombócot formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és kicsit lelapítjuk őket. A kekszek között 2-3 cm helyet hagyunk, nekünk így ez a mennyiség két tepsire fért ki.
6. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20-30 perc alatt megsütjük. Isteni kávéval, teával, magában. A zabkeksz fémdobozban hetekig eláll, ha eléggé elrejtitek magatok elől 😄