Tökmaglisztes-tökmagos kovászos kenyér

  • Reading time:3 mins read

A házi, kovászos kenyérsütés igencsak felkapott hobbi lett az elmúlt néhány évben, minket is utolért a dolog. 🙂 Kissé félve vágtunk bele, de néhány hónap gyakorlás után kezdünk egészen belejönni. Adta magát az ötlet, hogy készítsünk egy tökmaglisztes, tökmagos kenyeret, ami hihetetlen finom, levegős, puha lett – próbáljátok ki!


Hozzávalók:

40 dkg kenyérliszt
– 10 dkg tökmagliszt
– 30 dkg víz
– 15 dkg aktív kovász
– 10 g só
– 10 dkg tökmag + 2-3 evőkanál a tetejére
– kevés tökmagolaj a kenéshez

Elkészítés:

1. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet és a tökmaglisztet, ráöntjük a vizet és nagyjából elkeverjük, majd nedves konyharuhával vagy folpackkal letakarva állni hagyjuk egy órát (autolízis).
2. Hozzáadjuk a kovászt és 5 percig dagasztjuk, majd a sót is beleszórjuk és addig dagasztjuk, amíg a só szemcséit nem lehet érezni. Áttesszük egy másik, tökmagolajjal kikent tálba és letakarva pihentetjük 30-60 percig. 
3. A pihentetés után a tésztát megszórjuk a tökmag harmadával, sziromhajtással meghajtogatjuk, letakarva pihentetjük 30-60 percig, majd ezt még 2 alkalommal megismételjük.
4. A hajtogatások után megformázzuk a kenyeret, kilisztezett, durvára tört tökmaggal megszórt szakajtóba tesszük és letakarva, szobahőmérsékleten 2-4 órát, vagy hűtőben 12-24 órát kelesztjük.
5. A kelesztés után 250 fokra előmelegítjük a sütőt egy öntöttvas edénnyel együtt, közben a kenyeret sütőpapírra borítjuk és bemetsszük.
6. A forró edényt óvatosan kivesszük a sütőből, belerakjuk a kenyeret a sütőpapírral együtt, lefedjük és visszatesszük a sütőbe. A hőmérsékletet levisszük 230 fokra és 20 percig lefedve sütjük a kenyeret.
7. 20 perc után levesszük az edény tetejét és további 20 percig sütjük. 
8. Ha szép aranybarnára sült, kivesszük és rácson hagyjuk kihűlni.  Jó étvágyat 🙂

Vélemény, hozzászólás?