Tökmagolajos-fahéjas édes keksz

  • Reading time:3 mins read

Nagyon szeretjük a házi készítésű rágcsálnivalókat, legyen szó akár édes, akár sós csemegéről. A bolti kekszek, nassolnivalók gyakran tele vannak adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, ezért is fogyasztunk és készítünk szívesebben házi finomságokat. Ez a tökmagolajos-fahéjas keksz enyhén édes, kellemesen fahéjas és nagyon ropogós! Mi kovászmaradékkal készítettük, de anélkül is működik. 🙂 Aki igazán szeret kísérletezni, az kipróbálhatja úgy is, hogy a liszt 10-20%-át tökmaglisztre cseréli.


Hozzávalók:

– 125 g finomliszt
– 1/2 teáskanál só
– 1 evőkanál fahéj
– 3 evőkanál nádcukor
– 250 g inaktív kovász (ha nincs kovászotok, használhattok 125 g vizet és 125 g lisztet helyette)
– 20 g olvasztott vaj
– 20 g tökmagolaj

Elkészítés:

1. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a fahéjat és a cukrot, majd hozzáadjuk a kovászt, a vajat és a tökmagolajat. Egy spatulával nagyjából összekeverjük, majd kézzel összeállítjuk a tésztát. Ha túl ragacsos, kevés lisztet hozzáadunk és újra összegyúrjuk.
3. A tésztát kétfelé osztjuk és egyesével két sütőpapír között egészen vékonyra, 1-2 mm vastagra nyújtjuk, a felső sütőpapírt lehúzzuk és a tésztát tepsire tesszük (az alsó sütőpapírral együtt).
4. Forró sütőbe toljuk, majd 10 perc elteltével egy éles késsel berácsozzuk és visszatesszük további 10-15 percre, amíg aranybarna lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd széttördeljük. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?