Tökmaglisztes cipó – dagasztás nélkül!

  • Reading time:3 mins read

Az elmúlt években igen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző kézműves és kovászos kenyerek, ami nem meglepő, hiszen jellegzetes ízüknek és állaguknak köszönhetően finomak és laktatóak is. Ez a tökmaglisztes cipó élesztővel készül, viszont a hosszú kelesztési időnek köszönhetően hasonlóan levegős, mint egy kovászos kenyér – a hajtogatások és pihentetések sorozata nélkül. Nagyon könnyű elkészíteni,  akkor is nyugodtan belevághattok a kenyérsütésbe, ha egyébként nem vagytok jártasak a házi pékáruk világában. 🙂

Hozzávalók:

2,5 bögre liszt (lehet finomliszt, teljes kiőrlésű vagy rozsliszt is)
– fél bögre tökmagliszt
– 1 csapott mokkáskanál szárított élesztő
– 1,5 csapott teáskanál só
– 1,5 bögre víz

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban a lisztet alaposan elkeverjük a sóval, az élesztővel és a tökmagliszttel.
2. Hozzáöntjük a vizet és egy fakanál segítségével összekeverjük – ragacsos, nokedliszerű, sűrű  állagúnak kell lennie. A liszt típusának és minőségének függvényében lehet, hogy több vízre lesz szükség, mint amit a recept ír.
3. Ha a tészta nagyon száraz, egyszerre 2-3 evőkanál vizet adjunk hozzá, keverjük össze, és ha szükséges, adjunk hozzá további 2-3 evőkanálnyit.
4. Ha elértük a megfelelő állagot, nedves konyharuhával lefedjük és 12 órán át hagyjuk kelni.
5. 12 óra elteltével a tésztát kivesszük a tálból és cipó formájúra hajtogatjuk, majd alul-felül belisztezzük. Sütőpapírral bélelt öntöttvas edénybe tesszük és még 30 percig hagyjuk kelni.
5. Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra, majd betesszük a fedővel lefedett kenyeret. 30 percig sütjük, majd – sütő függvényében – fedő nélkül további 15-20 percig. Ha nagyon keményre sül a teteje, a sütés után vízzel megfröcsköljük, így meg fog puhulni. Jó étvagyat 🙂
 
Az alaprecept innen származik: http://szellemafazekban.blogspot.com/2010/02/dolce-vita-kenyere.html

Vélemény, hozzászólás?