Húsvéti kalács és egy kupica Vidék Szíve tökmagolaj
A húsvéti időszak előtt szokás, ha nem is negyven napos böjtöt, de egyfajta önmegtartóztatást fogadni. Egyesek a húsról mondanak le, de nem ritka, hogy egy-egy rossz szokás elhagyása kerül a fogadalmak közé. Ez nemcsak a testi, hanem a lelki megtisztulást is segítheti, így a böjti időszak alatt a Vidék Szíve kis csapatának támadt egy ötlete, hogy a tökmagliszttel gazdagított, tökmagokkal megszórt húsvéti kalácsreceptünk mellé mivel tehetnénk teljesebbé, s persze egészségesebbé fogyasztóink húsvéti ünnepét. Vidéken bizony a kölni mellett előkerülnek még a hideg vizes vödrök és szódásszifonok is, s húsvét hétfőn a fiúk csapatokban járják a házakat, hogy egy lány se maradjon ki a megújulást és termékenységet szimbolizáló frissítő locsolkodásból. Idén azt javasoljuk, hogy a piros tojás mellé, vagy az ünnepi asztalnál kínált snapszos poharaitokat tökmagolajjal töltsétek meg, mert ez a legegészségesebb feles. S így nemcsak a lányok nem hervadnak el a frissítő locsolás után, hanem az ifjú urak fittségéről is gondoskodhattok, amolyan Vidék Szíve módon, 100% tökmagolajunkkal. Egészségünkre!
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk a Vidék Szíve tökmagos kalácsával! A hozzávalók közül a Vidék Szíve termékei akár kényelmesen online, weboldalunkról is megrendelhetőek.
Ági Vidék Szíve fonott kalácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 4 púpozott evőkanál Vidék Szíve tökmagliszt
- 4 evőkanál tejföl
- 1 egész tojás + egy tojás fehérje a kenéshez
- 5 evőkanál cukor
- 4 dkg friss élesztő
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 evőkanál Vidék Szíve tökmagolaj
- 2,5-3 dl langyos tej
Elkészítés:
Az élesztőt 1,5 dl langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet és a tökmaglisztet egy nagy tálba mérjük, alaposan összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy tojást, a további 4 evőkanál cukrot, a vajat és a maradék tejet. Addig dagasztjuk, amíg közepesen lágy tésztát kapunk, ami könnyen elválik a kezünktől.* (Dagasztógépet is használhatunk.) A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük vékonyan tökmagolajjal, ezután hajtogatjuk. Fél órát pihentetjük, majd a kenés-hajtogatás-pihentetés műveletét háromszor ismételjük. Végül megfelezzük a kapott tésztát, mivel ez a mennyiség két fonott kalácshoz elegendő. 3-3 csíkra vágjuk a tésztadarabokat, kicsit meggyúrjuk őket, hogy szép gömbölyű fonásunk legyen, majd befonjuk őket. A kalácsok tetejét tojásfehérjével megkenjük és 150 °C-ra előmelegített sütőben, vajazott tepsiben aranybarnára sütjük.
*Ha a tésztánk túl lágy lenne, mielőtt kinyújtjuk, adhatunk hozzá további lisztet, hogy ne legyen ragacsos.