Betekintés őszi mindennapjainkba :)

  • Reading time:3 mins read

Az őszre gondolva sok kellemes és finom dolog jut eszünkbe: finom gyümölcsök, sárguló falevelek, vénasszonyok nyara, sült gesztenye, forralt bor – és persze az olajtök betakarítása a Vidék Szíve háza táján. 🙂 A több lépésben zajló folyamat komoly figyelmet és megfelelő időzítést igényel, ugyanis akkor kezdjük, amikor a termés színe zöldről sárgára vált, viszont a fagyos idő beállta előtt be kell fejeznünk. (A betakarítás menetéről bővebben itt olvashattok.)

A nagyjából egy hónapig zajló betakarítás során hatvan hektárnyi, azaz körülbelül 30 tonnányi olajtököt tolunk össze. A szükséges, 5-10 napos pihentetés után a termést rendkívül gyorsan feldolgozzuk, ezért az őszi munkálatok időszakára állandó munkatársaink mellé 5-6 idénymunkást is felveszünk. Hogy a Vidék Szívétől megszokott kiváló minőséget biztosítsuk, a magozást követően a tökmagot 4 órán belül megmossuk, majd 16-18 óra alatt 7%-os nedvességtartalmúra szárítjuk. Na, de ez miért fontos? Tökmagolajunkat a kereslethez igazítva állítjuk elő, azaz a sajtolás egész évben zajlik, így az ősszel betakarított tökmagot a következő betakarításig frissen tudjuk tartani. Ehhez egy tonnás zsákokat, úgynevezett big bageket használunk, amelyeket a betakarítás időpontja és helye szerint felcímkézünk a hatékony nyomonkövetés érdekében.

Amikor olajkészletünk 300 liter alá csökken, elérkezik a gyártás ideje. A tökmagot felhasználás előtt rostáljuk, ezzel kiszűrjük a pernyét, majd az aktuális keresletnek megfelelő mennyiségű tökmagolajat sajtolunk. (A sajtolás menetéről itt írtunk bővebben.) Sajtolás után az olajat 7-10 napig ülepedni hagyjuk, ami biztosítja a termék szemcsementességét. Napi kapacitásunk 200-250 liter, így igény esetén akár havi 6000 liter tökmagolajat is elő tudunk állítani. A palackozás is üzemünkben zajlik, amelyhez sötét, UV-védett üvegeket használunk. Hasznos információ lehet, hogy ezeket a palackokat nem esztétikai okokból választottuk, hanem a termék minőségének biztosítása érdekében, ugyanis a nap kiszivná a tökmagolaj színpigmentjeit. Ha tehát a ruhátokra cseppen a tökmagolaj, nincs más teendőtök, mint egy félórára kitenni a napra a foltos ruhát. Viccen kívül! 🙂

Vélemény, hozzászólás?